Hoe kan je een alcoholist helpen?

Wanneer je een van je naasten aan een verslaving ziet lijden dan raakt dit je waarschijnlijk enorm. Veel mensen willen graag helpen, maar weten niet precies hoe ze dit goed kunnen doen, waardoor ze afstand nemen van de persoon. Echter kan jij wel wat doen. In dit artikel geven we een paar tips voor dingen die je moet doen bij iemand met een alcoholverslaving.

Leg de verantwoordelijkheid waar hij hoort

De verantwoordelijkheid van het probleem ligt niet bij jou, maar bij de drinker zelf. Ook ben jij niet degene die verantwoordelijk is voor de oplossing, dat is de drinker zelf. Het probleem is echter dat veel mensen deze verantwoordelijkheid liever niet nemen en excuses gebruiken. De drinker probeert dan ook te bewijzen dat het probleem mee valt en ontkent veel problemen. Hier moet je niet in mee gaan.

Laat de problemen bij de drinker

Een alcoholverslaving heeft veel nare gevolgen. Zo komt een alcoholist pas tot het besluit om te stoppen wanneer hij erachter komt dat het meer nadelen als voordelen heeft. Je moet dus niet alle problemen van een drinker oplossen. Wanner je dit wel doet zal hij de nadelen minder zien en heeft hij dus geen motivatie om te stoppen.

Veroordeel het gedrag

Niet iedereen kan wat doen aan zijn verslaving. Het is niet gek dat je soms boos wordt, maar probeer het gedrag te veroordelen en niet de persoon. Iemand met een verslaving heeft namelijk zelfvertrouwen nodig om te kunnen stoppen.

Wanneer je iemand zo ver krijgt om hulp te zoeken, dan moet je helpen om hen aan te melden bij verslavingszorg. Op deze manier kan jij iemand een stapje in de goede richting helpen.